Duurzaamheid

Hout behoort tot de herwinbare grondstoffen. Een groot voordeel ten opzichte van kunststof of aluminium kozijnen. Bovendoen vergt hout minder energie om te produceren. Gelukkig groeit de hoeveelheid gecertificeerd bos ieder jaar weer en het aanbod van houtsoorten met een milieukeurmerk wordt steeds groter.

Accoya

Een alternatief voor hardhout is Accoya. Dit is een gemodificeerde houtsoort waardoor de eigenschappen van het materiaal sterk verbeterd worden.

Het hout krijgt dezelfde duurzaamheid als tropisch hardhout en de werking is minimaal.

Deze eigenschappen geven een enorme besparing op toekomstig onderhoud en schilderkosten. 

Bamboe

Mede door de stijgende vraag staat de verkrijgbaarheid van duurzaam hout onder druk. Een goed alternatief is bamboe. Een grassoort die ‘verhout’ en
razendsnel groeit. Sommige soorten wel 50 cm per dag!

Overigens is bamboe niet alleen geliefd om haar milieutechnische voordeel. Ook de uitstraling doet het goed bij opdrachtgevers en architecten. Bamboe heeft een hoog gewicht van circa 1050 kg/m3 en heeft goede brandwerende eigenschappen. Bovendien is bamboe CO2 neutraal.

Wij hebben veel ervaring met de verwerking van bamboe, zoals bij betimmeringen en rechte en gebogen binnenkozijnen.

Thermisch gemodificeerd hout

Een ander alternatief voor hardhout is thermisch gemodificeerd naaldhout, zoals bijvoorbeeld Thermowood en Fintiwood. De gebruikte houtsoorten zijn Vuren of Grenen. Dit is in Europa volop beschikbaar, zodat lange transporten achterwege blijven en we meewerken aan de vermindering van CO2 uitstoot.

Thermowood is geschikt voor gevelbekleding. Het hout heeft na de behandeling een duurzaamheidsklasse 2 en kan eventueel onbehandeld toegepast worden. Het hout verkleurt na de verduurzaming naar lichtbruin, bij buitentoepassing zal dit na verloop van tijd vergrijzen.

Voor kozijnhout is gelamineerd thermisch gemodificeerd hout een goede oplossing. Het hout heeft door de toepassing van geringe diktes weinig scheurvorming en behoudt zijn oorspronkelijke sterkte door de verlijming van de houten delen. Bijkomend voordeel van de modificatie is dat het hout meer isolerende eigenschappen heeft, zodat het uitstekend geschikt is voor Passiefhuis kozijnen.